Hongkongs ledige boligskatt vil neppe redusere eiendomsprisene

Av | mars 27, 2021

Hongkongs planer om å innføre en skatt på usolgte nye boliger vil neppe ha stor innvirkning på byens hete boligmarked. Avgiften ble kunngjort som en del av et bredere forsøk på å øke tilbudet i verdens mest utilgjengelige eiendomsmarked. Men analytikere hos Goldman Sachs, Morgan Stanley og JPMorgan Chase sier at den nye avgiften ikke vil stoppe prisøkningene.

Å avkjøle velstandsboomen i Hong Kong er en av de største utfordringene lokale myndigheter står overfor. De kunngjorde en rekke tiltak for å avkjøle markedet, men mislyktes, ettersom etterspørselen økte før en kronisk boligmangel førte til mer enn 50 prosent prisvekst de siste fem årene.

I henhold til de nye reglene, for leiligheter som forblir usolgte i mer enn seks måneder, betales en skatt som tilsvarer det dobbelte av den årlige leieinntekten eller omtrent 5% av eiendommens verdi. Ifølge analytikere er dette et nivå som gründere lett kan mestre.

«Den absolutte skattesatsen ser ut til å være relativt håndterbar,» sa Goldman Sachs-analytikere, som sammenlignet de relativt lave kostnadene med årlige prissvingninger.

«Fordi de fleste ubebodde eiendommer har høy verdi, er leieutbyttet lavere, så skatten i prosent av boligkostnadene vil også være lavere,» mener JPMorgan Chase for en undersøkelse av Hong Kong Property and Conglomerates Department.

«Avgiften er lavere enn i Singapore, og starter med 4% hvis leiligheten er ledig to år etter ferdigstillelse, og øker til 12% hvis den er ledig fire år etter at byggingen er fullført,» legger analytikere Morgan Stanley til.

Den nye skatten må godkjennes av parlamentsmedlemmer i Hong Kong, som vil gi gründere seks til ni måneder til å selge ledige leiligheter.

Rundt 66% av de totalt 9000 ledige boligene i hovedmarkedet er ferdigstilt siden 2017. Entreprenører trenger kanskje ikke å selge dem så raskt som regjeringen forventer. Entreprenører med flere boliger tilgjengelig for salg kan være under press på kort sikt, men å selge boliger vil øke kontantstrømmen og forbedre balansen på mellomlang sikt.

I Hong Kong selger gründere vanligvis leiligheter så snart som mulig fordi deres viktigste oppgave er å gjenvinne midler og kjøpe mer land. Usolgte varelager består av enten luksusboliger, som er vanskeligere å selge, eller boliger i et område der tilgangen på land er begrenset.

«Den ledige boligskatten kan ha mindre innvirkning. I de fleste tilfeller vil ikke bruk av den være nødvendig,» sier JPMorgan Chase.

Ifølge eksperter vil innføringen av en skatt på ledig bolig av gründere ikke påvirke salgsstrategier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *